Sinds de ALV van januari 2019 bestaat het bestuur van de HGVU uit:
Ad Stolk (voorzitter)
Ik ben al van jongs af aan geïnteresseerd in aardrijkskunde en geschiedenis. In de dorpen waar ik door fietste op weg naar de middelbare school bezocht ik de gemeentearchivarissen en lokale heemkundekringen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de streek.
Na een mislukte studie natuurkunde was ik zo verstandig om mijn hart te volgen en fysische geografie te gaan studeren in Utrecht. Ik studeerde in 1988 cum laude af in de geomorfologie en kwartairgeologie met als een van de bijvakken prehistorie (middeleeuws aardewerk in Utrecht) .
Inmiddels werkte ik al bij het Vening Meinesz Laboratorium voor Mariene Geofysica, een instituut voor zeebodemonderzoek aan de Universiteit Utrecht. De zee bleef mijn belangstelling houden en na jaren als onderzoeker op het gebied van kust en zee gewerkt te hebben bij de UU, werk ik nu al weer 20 jaar bij Rijkswaterstaat waar ik me bezig houdt met, jawel, het beheer van de zeebodem. En dan vooral de geologische en archeologische aspecten daarvan.
Die mooie combinatie van aardrijkskunde en geschiedenis zie ik ook bij de HGVU.
Ik leerde de HGVU kennen bij de excursie naar het Baarnse Bos in 2012, ben begin 2013 lid geworden en sinds september 2013 voorzitter.
Marlous Diederiks (secretaris)
Marlous Diederiks (1991) was altijd al geïnteresseerd in wat er allemaal om haar heen gebeurde en las altijd historische boeken. Toen de keuze voor een studie kwam was deze snel gemaakt, ze ging naar Utrecht om daar Sociale Geografie en Planologie te doen. Zo kon zij haar brede interesse in alles wat om ons heen gebeurt bestuderen. Tijdens deze studie ontdekte zij dat er in de ruimte heel veel verwijzingen zijn naar het verleden en dat deze verwijzingen belevingswaarde toevoegen.
Omdat de interesse in historie steeds meer toenam heeft ze nadat, ze haar bachelor behaald had, gekozen voor de master Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier heeft ze de bezitsverhoudingen en de landschapsontwikkeling van het zandlandschap rond Putten en Nijkerk onderzocht.
De HGVU heeft zij aan het einde van haar studie leren kennen en kwam er achter dat het een enorm leerzame maar ook gezellige vereniging is. Toen er werd gezocht naar een nieuw bestuurslid voelde ze zich aangetrokken en meldde zich aan. In september 2017 tijdens de ALV werd zij bestuurslid ledenwerving en evenementen.
Frans Krabbendam (penningmeester)
Frans (1965) is beroepsmatig actief op het gebied van vastgoed en grondzaken. Na achtereenvolgens bij de gemeente Woerden, de provincie Zuid-Holland en Staatsbosbeheer gewerkt te hebben is hij nu strategisch en financieel adviseur bij de vastgoedafdeling van de gemeente Alphen aan den Rijn.
Frans raakte pas wat later echt geïnteresseerd in erfgoed, architectuurgeschiedenis, en het (ontstaan van het) landschap om ons heen. Na de post Hbo-opleiding Erfgoed en Ruimte koos hij voor een deeltijd-vervolg aan de Rijksuniversiteit Groningen: de master Landschapsgeschiedenis. Over deze studie zegt hij: “het leert mij op een andere, veel bewustere manier te kijken naar het landschap. Ik zie nu veel meer”. In zijn scriptie onderzoekt hij de relatie tussen de aanleg van spoorwegen in de 19de eeuw en (eigenaren van) landgoederen en buitenplaatsen.
Frans is opgegroeid in de randstad en nu woonachtig in IJsselstein. Hij kwam in 2018 in aanraking met de HGVU en besloot zich in 2019 beschikbaar te stellen voor een bestuursfunctie.
Steffie van der Weijden (excursiecoördinator)
Steffie heeft een grote passie voor erfgoed. Met veel plezier volgde ze de opleiding Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht, maar toch heeft het even geduurd voordat zij haar ware ambitie en specifieke interesse vond binnen deze brede studie. Het volgen van Historische Geografie was het startschot voor een mooie ontdekkingstocht richting haar specialisatie.
De twijfel die bestond tussen het studeren van geografie of geschiedenis werd direct weggenomen bij de masteropleiding Erfgoedstudies, waar de twee disciplines perfect werden gecombineerd. Haar fascinatie voor erfgoed kon zij ten volle kunnen uitbuiten tijdens het schrijven van haar scriptie over re-integratie van klassiek erfgoed binnen de conservatieve politiek van Italië. Hiervoor mocht zij twee maanden op het KNIR in Rome verblijven. Naast haar onderzoek uit te voeren, heeft zij vooral getracht ieder kunstobject, museum, iedere ruïne en straatsteen te bekijken.
Eind 2018 werd Steffie benaderd om het bestuur van de HGVU aan te vullen. Zij reageerde meteen enthousiast en zal de functie van excursiecoördinator overnemen.
Jacob Knegtel (Ledenwerving en Nieuwe activiteiten)
Jacob schrijft graag over mensen, maar dan in ruimtelijke zin. Hij groeide op in het Brabantse cultuurlandschap, en was als kind vaak te vinden in de natuur van het Groene Woud. Hij begon tijdens zijn jeugd te beseffen dat zijn ‘natuur’ veel menselijker was dan hij dacht. Deze mens-natuur relatie zou hem tot op de dag van vandaag fascineren, zowel in binnenlandse en buitenlandse context.
Sociale Geografie en Planologie in Utrecht bleek dan ook een ideale opleiding te zijn om deze belangstelling verder te verdiepen. Het leidde tot een masterthesis over de strijd met klimaatverandering in Zuid-Afrikaanse steden, als afstudeeronderwerp binnen de master International Development Studies. Aan de Universiteit van Amsterdam zou hij vervolgens de duale master Erfgoedstudies gaan volgen, om meer onderzoek te kunnen doen naar de relatie tussen de mens en de natuur. Zijn tweede masterthesis betrof een onderzoek naar het verschijnsel van ‘rewilding’ in het nederlandse cultuurlandschap.
Deze thesis zag zijn vervolg in een academisch artikel naar dit onderwerp binnen het CHeriScape programma, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Vandaag de dag werkt hij als zelfstandig onderzoeker binnen de Alliantie Zuiderwaterlinie en voert hij een tuinhistorisch onderzoek uit in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf.
Nog steeds omschrijft hij zichzelf als geograaf, geschoold en woonachtig in Utrecht. De HGVU, waarin hij in 2019 plaatsnam in het bestuur, voelt dan ook als een thuiswedstrijd voor hem. Hij houdt zich binnen de vereniging bezig met het organiseren van nieuwe activiteiten, voornamelijk op het vlak van kennisdeling, netwerken en recreatie.