Laden Evenementen

Afgelopen Evenementen

Evenementen Search and Views Navigation

Evenement Views Navigation

december 2017

Lezing #298 | Duitse leefruimte en Joods ghetto in Lodz – Harrie Teunissen. NB In de Florin, Nobelstraat 2, Utrecht!

december 12, 2017 @ 20:00 - 22:00

Duitse leefruimte en Joods ghetto in Lodz Harrie Teunissen De lezing onderzoekt de ruimtelijke dimensie van de Holocaust aan de hand van een bijzonder voorbeeld. Historici van de Holocaust schetsen de lokale en regionale context van hun thema's met eenvoudige reconstructiekaartjes en presenteren haar ruimtelijke processen met digitale GIS-kaarten. Kaarten en plattegronden uit de tijd van de Holocaust zelf dienen hoogstens ter illustratie. In veel gevallen zijn echter diverse openbare, geheime en persoonlijke cartografische documenten bewaard gebleven, zij het verspreid…

Meer weten »

januari 2018

Lezing #299 | De perfide planologie van Pretoria – een stedelijk terreurlandschap? Hoe ideologie doorwerkt in de stedelijke en landschappelijke inrichting. – David Koren. NB In de Florin, Nobelstraat 2, Utrecht!

januari 9, 2018 @ 20:00 - 22:00

  Pretoria was als regeringszetel van Zuid-Afrika jarenlang de ‘schrijftafel van de Apartheid’. In deze grotendeels door Nederlandse architecten gebouwde stad werd immers het racistische Apartheidsregime ontworpen en steeds verder verfijnd. Op subtiele wijze werd er voor gezorgd dat ruim 80% van de bevolking decennialang - tot aan de vrije verkiezingen van 1994 - onder de duim gehouden werd door de kleine blanke minderheid. Aan de ene kant met de bijbel in de hand, maar anderzijds met een subtiel en…

Meer weten »

maart 2018

Lezing #301 | ‘Een merkwaardig complex van cultuur en natuur’. Landschap en erfgoed bij Natuurmonumenten in historisch perspectief – Michiel Purmer. NB In de Florin, Nobelstraat 2, Utrecht!

maart 13, 2018 @ 20:00 - 22:00

Natuurmonumenten beheert al meer dan 110 jaar natuurgebieden in Nederland. Natuurgebieden in Nederland zijn echter zonder uitzondering sterk beïnvloed door menselijke activiteiten in het verleden. Jac.P. Thijsse, één van de oprichters van Natuurmonumenten, noemde Nederland niet voor niets ‘een merkwaardig complex van natuur en cultuur’. Hij deed dat in het voorwoord van het Verkade-album ‘Waar wij wonen’ uit 1937. HGVU-lid Michiel Purmer, werkzaam bij Natuurmonumenten, deed de afgelopen jaren promotieonderzoek naar de relatie erfgoed, landschap en natuurbeheer bij Natuurmonumenten. Aan…

Meer weten »

april 2018

Lezing #302 | Koloniën van Weldadigheid; een utopisch landschap op weg naar UNESCO werelderfgoed. Wendy Schutte. NB In de Florin, Nobelstraat 2, Utrecht!

april 10, 2018 @ 20:00 - 22:00

De zeven Koloniën van Weldadigheid werden in de vroege 19e eeuw aangelegd om armen met werk in de landbouw en scholing aan een nieuw bestaan te helpen. Het was een grootschalig systeem met vrije (bijvoorbeeld Frederiksoord, Drenthe) en onvrije (bijvoorbeeld Veenhuizen, Drenthe) Koloniën waarin voor het eerst geprobeerd werd om op de schaal van een heel land ineens de armoede te bestrijden. De Koloniën van Weldadigheid ontwikkelden zich in twee eeuwen tijd en kennen een opmerkelijke continuïteit van functies. In…

Meer weten »

mei 2018

Lezing op locatie #303 | Lezing en bezoek Nederlands Volksbuurtmuseum te Utrecht + Rondleiding Wijk C

mei 8, 2018 @ 20:00 - 22:00

LEZING OP LOCATIE: De historische volksbuurt ‘Wijk C’ te Utrecht - VOLKSBUURTMUSEUM, WATERSTRAAT 27 - 29, UTRECHT Programma 20:00-20:15          Inloop (+ drankjes op eigen kosten) 20:15-20:45          Diapresentatie over het museum en de wijk 20:45-21:30          Rondleiding door  de wijk Stereotype beeldvorming over bepaalde bevolkingsgroepen is van alle tijden. Het negatieve imago van Wijk C betrof een nu verdwenen volksbuurt. De historische volksbuurt, zoals die in Wijk C heeft bestaan, is nauwelijks meer in West-Europa te vinden. De historische…

Meer weten »

juni 2018

Jaarlijkse excursie – Stedelijke ontwikkeling van Antwerpen.

juni 9, 2018 @ 08:00 - juni 10, 2018 @ 17:00

ONTDEK ANTWERPEN MET DE HGVU!!! Veel mensen denken deze sfeervolle en bourgondische stad te kennen, maar wie weet waarom Antwerpen de grootste orthodox-Joodse gemeenschap buiten Israël (en New York) heeft en waarom het commandocentrum voor de V1 en V2 raketten zich in Antwerpen bevond? En wie kent de verhalen over de spookmetro of heeft wel eens in één van de buitenwijken rondgekeken? Ga mee met de HGVU op zaterdag en zondag 9 en 10 juni en ontdek Antwerpen buiten de…

Meer weten »

oktober 2018

ALV & #304 | Sterre Brummel – Ruilverkavelingslandschappen in Drenthe

oktober 9, 2018 @ 21:00 - 22:00
Florin Utrecht, Nobelstraat 2
Utrecht, Utrecht 3512 EN Nederland
+ Google Maps

De provincie Drenthe is het decor van heidevelden, zandverstuivingen en hunebedden en kent prachtige fiets-en wandelpaden langs bossen, esdorpen en beekdalen. Behalve dit landschap kent Drenthe ook grootschalige landbouwgebieden. Hier kijkt de recreant over het algemeen genomen liever niet naar, want deze 'polder'-mal ligt immers over heel Nederland uitgelegd en is niet typerend Drents. Het bovengenoemde groene en typisch Drentse esdorpenlandschap is echter voor een groot deel jonger dan we denken; het merendeel is zelfs jonger dan 60 jaar en…

Meer weten »

november 2018

#305 | Prof. dr. Hans Mol – ‘Ontwikkelingen van HISGIS: stand van zaken en toepassing voor onderzoek’

november 13, 2018 @ 20:00 - 22:00
Florin Utrecht, Nobelstraat 2
Utrecht, Utrecht 3512 EN Nederland
+ Google Maps

Ontwikkelingen van HISGIS: stand van zaken anno 2018 en toepassing voor onderzoek De fundering van HISGIS bestaat uit de gedigitaliseerde minuutplans en perceelgegevens van het oudste kadaster uit 1832. Deze laag kan  gecombineerd worden met tal van andere kaart- en gegevenslagen, variërend van luchtfoto’s, manuscriptkaarten en hill shade hoogtebestanden tot reconstructies van gemeente-, parochie-, en wijkgrenzen. Voor de HISGIS-basislaag worden deze kaarten gedigitaliseerd en in een coördinatenstelsel geplaatst. Door op een perceel te klikken verschijnen de bijbehorende gegevens over eigenaren,…

Meer weten »

december 2018

#306 | Prof. dr. Bram Vannieuwenhuyze & dr. Reinout Rutte: ‘De zestiende-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer, een man met een plan’

december 11, 2018 @ 20:00 - 22:00
Florin Utrecht, Nobelstraat 2
Utrecht, Utrecht 3512 EN Nederland
+ Google Maps

Halverwege de zestiende eeuw bracht Jacob van Deventer minstens 226 steden van de Lage Landen in kaart. Dat was een unieke en grootse prestatie: de man slaagde er niet alleen in om talloze steden – van Groningen in het noorden van Nederland tot Hesdin en Thionville in Noord-Frankrijk – te bezoeken, maar ook om van al die steden uiterst fraaie, uniforme en accurate plattegronden te tekenen. Voor vele steden is het overigens de oudst bewaarde kaart. Het zijn daarom onschatbare…

Meer weten »

januari 2019

#307 | Dr. Peter Vos: ‘Het ontstaan van het kustgebied Westland / Delfland in paleografische kaartbeelden, waarheid en/of ‘geofantasie’

januari 8, 2019 @ 20:00 - 22:00
Florin Utrecht, Nobelstraat 2
Utrecht, Utrecht 3512 EN Nederland
+ Google Maps

In het najaar van 2016 is de Atlas Westland verschenen, een historisch geografisch publieksboek, die door Marcel IJsselstijn en Yvonne van Mill voor deze regio is samengesteld. Speciaal voor deze atlas zijn nieuwe regionale kaartreconstructies samengesteld die veel meer detail geven over de landschapsvorming in vergelijking met het bestaande aardkundige materiaal over deze regio. Het reconstrueren van kustlandschappen zoals die in Westland / Delfland is fascinerend werk. Je kunt het zien als een ‘4D puzzel’ waarbij je je eigen puzzelstukjes…

Meer weten »
+ Exporteer Evenementen