Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing op locatie #303 | Lezing en bezoek Nederlands Volksbuurtmuseum te Utrecht + Rondleiding Wijk C

mei 8, 2018 @ 20:00 - 22:00

LEZING OP LOCATIE: De historische volksbuurt ‘Wijk C’ te Utrecht – VOLKSBUURTMUSEUM, WATERSTRAAT 27 – 29, UTRECHT

Programma
20:00-20:15          Inloop (+ drankjes op eigen kosten)
20:15-20:45          Diapresentatie over het museum en de wijk
20:45-21:30          Rondleiding door  de wijk

Stereotype beeldvorming over bepaalde bevolkingsgroepen is van alle tijden. Het negatieve imago van Wijk C betrof een nu verdwenen volksbuurt. De historische volksbuurt, zoals die in Wijk C heeft bestaan, is nauwelijks meer in West-Europa te vinden. De historische volksbuurt vertoonde andere trekken dan hedendaagse volksbuurten. Ze had een gemêleerder bevolking en was door de vele bedrijfjes, ambachten en winkels voor een groot deel zelfvoorzienend. Maar de historische volksbuurt heeft ook duidelijke overeenkomsten met  hedendaagse wijken, zoals oude arbeiderswijken en multiculturele wijken. Ook daar zijn de huizen relatief klein, bewoners zijn afhankelijker van wederkerige hulp dan bewoners in rijkere buurten en hebben meer binding met de buurt, hun ‘territorium’. In delen van deze buurten heerst een ‘culture of poverty’ waarin bewoners geen mogelijkheden meer zien om sociaal te stijgen, fatalistisch zijn geworden en zich aangepast hebben aan hun armoede. Ze hechten veel waarde aan de buurtgemeenschap, aan familieverbanden en aan onderlinge gelijkheid. De overheid heeft vaak een negatief beeld van buurten waar hoofdzakelijk armere mensen wonen en voert daarom een spreidingsbeleid. Bewoners zelf denken daar soms heel anders over. Juist door de buurtbinding, de gedeelde armoede en de wederkerige hulp heeft het voor hen een betekenis om in een dergelijke buurt te wonen.

Na jaren van sloop en sanering gaan vanaf de late jaren zestig buurtbewoners van Wijk C zich actief bezighouden met hun woonomgeving. In 1974 richtten ze het Wijk C Komitee op, dat zich inzet voor behoud en herstel van de buurt. Hierdoor kreeg de gemeente een geduchte tegenstander; allerlei (sloop)plannen konden niet langer zonder meer worden uitgevoerd. Om de acties voor deze strijd en het behoud van de wijk te ondersteunen verzamelde het Wijk C Komitee foto’s en ander materiaal. Dit materiaal werd onder andere gebruikt in publicaties, bij reünies en fototentoonstellingen. De geschiedenis van de wijk diende als smaakmaker bij de mobilisering van de (oud-)bewoners. Deze collectie zou uiteindelijk uitgroeien tot een geregistreerd en erkend museum over de wijk.

Het Nederlands Volksbuurtmuseum (voorheen Volksbuurtmuseum Wijk C) is de enig in zijn soort in Nederland. Diverse musea in het land besteden weliswaar aandacht aan de stadsgeschiedenis maar gaan zelden over de dagelijkse geschiedenis van de ‘gewone man’ in de 19de en 20ste eeuw. Over het algemeen gaan dergelijke tentoonstellingen vooral over stadsbestuur en stadseconomie met een nadruk op de geschiedenis van de ‘bevoorrechten’. Het is vreemd dat de geschiedenis van een groot deel, zo niet het grootste deel, van de bevolking en de gewone man niet is terug te vinden in het Nederlandse museale aanbod.

Aan de hand van dia’s en een rondwandeling door de wijk vertelt de oprichter en directeur, Albert van Wersch, over de opkomst, ondergang en wederopbouw van deze ooit roemruchte wijk.

Links: Aanleg St. Jacobsstraat (jaren’50). Rechts: Begin singeldemping. (eind jaren ’60).

Gegevens

Datum:
mei 8, 2018
Tijd:
20:00 - 22:00