Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing #302 | Koloniën van Weldadigheid; een utopisch landschap op weg naar UNESCO werelderfgoed. Wendy Schutte. NB In de Florin, Nobelstraat 2, Utrecht!

april 10, 2018 @ 20:00 - 22:00

De zeven Koloniën van Weldadigheid werden in de vroege 19e eeuw aangelegd om armen met werk in de landbouw en scholing aan een nieuw bestaan te helpen. Het was een grootschalig systeem met vrije (bijvoorbeeld Frederiksoord, Drenthe) en onvrije (bijvoorbeeld Veenhuizen, Drenthe) Koloniën waarin voor het eerst geprobeerd werd om op de schaal van een heel land ineens de armoede te bestrijden. De Koloniën van Weldadigheid ontwikkelden zich in twee eeuwen tijd en kennen een opmerkelijke continuïteit van functies.

In de lezing zal enerzijds worden ingegaan op die ontwikkeling van het landschap, en anderzijds op wat het betekent voor een gebied om ‘op te gaan’ als UNESCO werelderfgoed.

Wortel Ludo Verhoeven                                  Tweede gesticht R. James van leuven


Kaart Frederiksoord en omgeving

Historica Wendy Schutte is intensief betrokken bij de nominatie van de Nederlandse en Vlaamse Koloniën van Weldadigheid als UNESCO werelderfgoed. In juli 2018 verwacht het Werelderfgoedcomité hier een besluit over te nemen.

FLORIN, NOBELSTRAAT 2, UTRECHT |  DINSDAG 10 APRIL 2018 | 20:00

Gegevens

Datum:
april 10, 2018
Tijd:
20:00 - 22:00