Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Dubbellezing #297 | David Koren: ‘Kansen voor Kochi, een oud-Nederlands stedelijk cultuurlandschap in India’. Michiel Purmer: ‘Holland op z’n Mooist: schilderijen van de Haagse School en het Nederlandse landschap’. NB In de Florin, Nobelstraat 2, Utrecht!

november 14, 2017 @ 20:00 - 22:00

NB In de Florin, Nobelstraat 2, Utrecht!

Lezing #297a | David Koren:
Kansen voor Kochi, een oud-Nederlands stedelijk cultuurlandschap in India

Kochi (India), het oude Cochin, was na Batavia en Colombo de derde VOC stad van Azië. Nederland heeft een fors stempel op stad gedrukt, groter dan de andere koloniale machten die de stad in handen hebben gehad, de Portugezen (daarvoor) en de Britten (daarna). De enorme economische groei van de laatste decennia in het onafhankelijke India doet echter afvragen welke plaats dit koloniale erfgoed nog heeft in de metropool waartoe Kochi is uitgegroeid. Een bijzonder aspect wordt daarbij gevormd door het millennium oude Joodse erfgoed. De Joodse gemeenschap, die in de 17e eeuw in nauw contact stond met de Nederlanders, bestaat tegenwoordig uit nog maar minder dan 50 mensen. Een complex samenspel van sociale positie van de verschillende bevolkingsgroepen, economische dynamiek en voorzichtig beleid van de Nederlandse overheid zijn bepalend voor de kansen die er zijn.


Kochi herbergt nog altijd een betrekkelijk gaaf stedelijk Nederlands cultuurlandschap uit de periode 1663-1795/1814. Welke strategieën voor behoud en ontwikkeling zijn mogelijk?

Lezing #297b | Michiel Purmer:
Holland op z’n Mooist: schilderijen van de Haagse School en het Nederlandse landschap

In 2015 vond in Dordrecht en Den Haag de dubbeltentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’ plaats, over de vroege jaren van de Haagse School. Onderdeel van deze tentoonstelling was een intensieve samenwerking met Natuurmonumenten. Natuurmonumenten verzorgde niet alleen excursies naar de plekken waar de schilders van de Haagse School ooit werkten, maar er werd ook vanuit ecologische en cultuurhistorische invalshoek naar de schilderijen gekeken. HGVU-lid Michiel Purmer, werkzaam bij Natuurmonumenten, vertelt over deze bijzondere samenwerking. Ook gaat hij uitgebreid in op de betekenis van schilderijen van de Haagse School voor historisch geografen.


Holland op z’n mooist. Het voorjaar van de Haagse School.

David Koren is sociaalgeograaf en erfgoedprofessional en werkt als buiten-promovendus (Universiteit Leiden) aan een proefschrift over omstreden erfgoed in postkoloniale steden (waarvan Pretoria één van de casussen is). Sinds 2003 werkt hij als adviseur cultuurhistorie en monumenten bij de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en sinds 2010 is bij bestuurslid bij de HGVU.

Michiel Purmer, lid van de HGVU, is werkzaam als senior beleidsmedewerker cultuurhistorie en landschap bij Natuurmonumenten. Daarnaast is hij buitenpromovendus aan de VU Amsterdam en druk bezig met het afronden van zijn proefschrift, dat zich richt op erfgoed en landschap bij Natuurmonumenten. Hierover meer in de lezing van maart 2018!

NB In de Florin, Nobelstraat 2, Utrecht!

Gegevens

Datum:
november 14, 2017
Tijd:
20:00 - 22:00