Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

ALV en Lezing #312 | Thijs Konijnendijk (MSc.): “Wanneer (natuur)wetten niet meer gelden: hoe gaan we om met cultuurhistorie op de maan?”

oktober 8, 2019 @ 21:00 - 22:00

Na de ALV (21:00) Discussieavond!
Afgelopen zomer was het 50 jaar geleden dat Amerikaanse astronauten voor het eerst een voet op de maan zetten. Dat jubileum was aanleiding voor mooie herinneringen in de vorm van films en documentaires. Nostalgisch blikten mensen die het meemaakten of eraan meewerkten terug naar het barre maandlandschap en alles wat daar achterbleef. Jongere generaties hoorden weer of voor het eerst die historische woorden: “One small step for man…”.

Die termijn van 50 jaar roept ook een vraag op. In hoeverre kunnen, of moeten, we de landschappen van de maanlandingen opvatten en beschermen als cultureel erfgoed? Welke fysieke overblijfselen zijn er van de menselijke aanwezigheid op de maan, en wat betekenen die? Hoeveel waarde en wat voor status hebben ze? Hoe bescherm je deze en niet-Amerikaanse, materiële overblijfselen in tijden van vernieuwde belangstelling voor de maan?

In de oktoberlezing van de HGVU gaan we ons boekje te buiten door ‘out of the box’ te denken. Kan cultuurhistorie ook buiten de grenzen van de huidige opvattingen bestaan? Kom ook en discussieer mee!


Voorbeelden van spullen en sporen die de Amerikanen op de maan achterlieten (Apollo 17, 1972 en Apollo 11, 1969. Bron: NASA)

Thijs Konijnendijk (MSc.) is een nauwkeurige en ambitieuze data-analist. Zijn drive voor data kwam op gedurende zijn bachelor sociale geografie en zette door in zijn onderzoeksmaster Human Geography and Planning aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzocht voor zijn studie onder andere de waarde(n) van werelderfgoed en dook in de economie en maatschappij van Albanië.

Na zijn studie bleef hij als junior docent verbonden aan de opleiding Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens deze positie werd zijn interesse in (big)data opnieuw aangewakkerd. Mede hierdoor heeft hij na zijn docentschap gekozen voor een baan bij vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. In de zomer van 2018 stapte hij over naar Capital Value, adviseur in woningbeleggingen en -taxaties, als hoofd research. Hij trad in 2012 toe tot het HGVU bestuur als secretaris en verwisselde deze rol voor die van penningmeester in 2015. Dit jaar is het tijd voor iets anders en stapt hij daarom op als bestuurslid.

Gegevens

Datum:
oktober 8, 2019
Tijd:
21:00 - 22:00

Locatie

Florin Utrecht
Nobelstraat 2
Utrecht, Utrecht 3512 EN Nederland
+ Google Maps
Website:
https://www.florinutrecht.nl/