Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

ALV en Lezing #296 | Iris Koppert | Oude hooiwegen in Noord-Nederland van de 17e eeuw tot aan 1945

oktober 10, 2017 @ 20:00 - 22:00

NB In de Florin, Nobelstraat 2, Utrecht!

Oude hooiwegen in Noord-Nederland van de 17e eeuw tot aan 1945
Na de ALV neemt Iris Koppert ons mee langs de hooiwegen in Noord-Nederland. Aanleiding hiervoor is de afronding van haar masterscriptie Landschapsgeschiedenis in mei dit jaar. Zij gaat ons vertellen over haar onderzoek naar hooiwegen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Onderwerpen als ruimtelijke ontwikkeling en kenmerken van verschillende typen hooiwegen komen aan bod. Evenals een aantal persoonlijke verhalen van oude boeren over het gebruik van de hooiwegen in de periode vóór en rond de modernisering van de hooiwinning. Iris sluit af met de waarde van de hooiwegen in het huidige en toekomstige landschap. Hooiwegen vormen tegenwoordig nog een concrete verwijzing naar de eeuwenoude traditie van het hooi halen, die vaak door technologische vooruitgang en landschappelijke ingrepen deels onzichtbaar is geworden.


Hooiweg. Bron: scriptie Iris Koppert

Iris hoopt met haar onderzoek het hooiwinningslandschap onder de aandacht te brengen. Niet alleen in het noorden van Nederland, maar landelijk en mogelijk internationaal.

Iris Koppert is in 2017 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (landschapsgeschiedenis) op het onderwerp hooiwegen. Tijdens haar studie werkte zij als junior onderzoeker bij het Kenniscentrum Landschap waar zij een opdracht voor Tresoar uitvoerde. Ook werkte zij als junior GIS specialist bij de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels is zij Assetcoördinator bij Wetterskip Fryslân en vrijwilligerscoördinator bij stichting Beekdallandschap Koningsdiep.

NB In de Florin, Nobelstraat 2, Utrecht!

Gegevens

Datum:
oktober 10, 2017
Tijd:
20:00 - 22:00