Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

#311 | Ad Stolk (vz) Lezing op locatie: ‘Stadswandeling Amersfoort’

mei 14, 2019 @ 20:00 - 22:00

Praktische informatie
Op 14 mei zullen we tussen 19.50 en 20.00 verzamelen aan de voorkant van het station. Omdat de binnenstad van Amersfoort ver van het station ligt gaan we met de bus die kant op. De planning is om bus 6 van 20.03 richting halte ‘De Stier’ te pakken. Daar begint de wandeling aan de oostzijde van de Kamp. De wandeling eindigt bij de Stadsring, waar we weer per bus weer richting het station vertrekken. We zullen daar op tijd zijn voor de trein van 22.10 richting Utrecht. Mocht je te laat zijn voor de bus neem dan contact op met Ad Stolk (06-28869665) of Marlous Diederiks (06-57993321).

Amersfoorts Verhaal:
Het mooie van Amersfoort is dat het gemeentebestuur er nooit toe gekomen is om de stad in de vaart der volkeren voort te stuwen, door de binnenstad op te offeren aan doorgaande wegen en andere tekenen van vooruitgang. Alleen een deel van het plantsoen rond de stad is een grote weg geworden: de Stadsring, die nooit een volwaardige is rondweg geworden. Hierdoor heeft Amersfoort zijn middeleeuwse plattegrond behouden. Iemand uit de 16de eeuw zou hier zo de weg naar huis kunnen vinden. Al staat zijn huis er niet meer, want de bebouwing in de binnenstad  is van later datum. Maar de toren en stukken van de stadsmuur zijn er nog wel.

We beginnen en eindigen de wandeling met een echt Amersfoorts verhaal. Daartussenin lopen we van het ene monument naar het andere in een stad die zelf al een monument is. Stadspoorten, huizen, kerken, oude havens, bruggen en pleinen.


Plattegrond van Amersfoort van Joan Blaeu uit 1649

Ad Stolk studeerde fysische geografie met als hoofdrichting kwartairgeologie en geomorfologie en met bijvak archeologie. Wilde als kind archeoloog worden, maar daar is het nooit van gekomen. Hij werkte bij de universiteit Utrecht aan onderzoek naar de kustverdediging en het ontstaan van zandbanken in zee. Nu werkt hij al ruim 20 jaar bij Rijkswaterstaat en houdt zich daar bezig met allerlei zaken die met het beheer van de zeebodem te maken hebben (zandwinning, archeologie, natuur). Sinds enkele jaren is hij voorzitter van de HGVU en heeft aan verschillende excursies meegewerkt.

Gegevens

Datum:
mei 14, 2019
Tijd:
20:00 - 22:00