Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

#307 | Dr. Peter Vos: ‘Het ontstaan van het kustgebied Westland / Delfland in paleografische kaartbeelden, waarheid en/of ‘geofantasie’

januari 8, 2019 @ 20:00 - 22:00

In het najaar van 2016 is de Atlas Westland verschenen, een historisch geografisch publieksboek, die door Marcel IJsselstijn en Yvonne van Mill voor deze regio is samengesteld. Speciaal voor deze atlas zijn nieuwe regionale kaartreconstructies samengesteld die veel meer detail geven over de landschapsvorming in vergelijking met het bestaande aardkundige materiaal over deze regio.

Het reconstrueren van kustlandschappen zoals die in Westland / Delfland is fascinerend werk. Je kunt het zien als een ‘4D puzzel’ waarbij je je eigen puzzelstukjes genereert. Naast de geologische karteergegevens, vormen de paleomilieugegevens uit archeologische opgravingsputten een belangrijke bron. Deze archeologische ontsluitingen zijn ‘sleutelsites’ omdat ze essentiële informatie aanleveren voor de kustreconstructie. Aan de hand van de archeolandschappelijke gegevens, bestaand geologisch kaartmateriaal en beperkt aanvullend geologisch vel dwerk zijn nieuwe inzichten verkregen over de kustgenese van het Maasmond gebied. Deze nieuwe inzichten zullen in de lezing besproken en toegelicht worden aan de hand van kaartbeelden en profielen. De verantwoording m.b.t.  de samenstelling van de nieuwe regionale kaartbeelden en de toelichting op de landschapsgeschiedenis is gepubliceerd in het DAR 130 rapport van de archeologische dienst van de gemeente Delft. De paleolandschappelijke studie in de Maasmond laat zien dat lokale processen (veenbodemdaling), processen in het achterland (verlegging van de loop van de grote rivieren) en de rol van de mens (bewoning op het veen) de landschapsvorming in sterke mate hebben bepaald.

Peter Vos is Kwartair geoloog en in 1980 afgestudeerd aan de Faculteit voor Aardwetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij promoveerde op 10 juni 2015 aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp Origin of the Dutch coastal landscape. Long-term landscape evolution of the Netherlands during the Holocene, described and visualized in national, regional and local palaeogeographical map series. Hij is werkzaam bij Deltares in Utrecht en gespecialiseerd in de Holocene kustgenese van Nederland. Een groot deel van zijn werk begeeft zich op het snijvlak tussen geologie en archeologie. Hij doet dit werk samen met zijn collega Sieb de Vries waarmee hij samen de paleogeografische kaarten van Nederland mee samenstelde.


Foto: Geologische opname van een profielwand uit een archeologische opgravingsput van de Vergulde Hand West in Vlaardingen in 2005; een voorbeeld van een ‘sleutel site’ in de landschapsreconstructie van het Maasmondgebied.

Vanaf 19:00 is er de mogelijkheid vooraf te eten met leden.

Gegevens

Datum:
januari 8, 2019
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

Florin Utrecht
Nobelstraat 2
Utrecht, Utrecht 3512 EN Nederland
+ Google Maps
Website:
https://www.florinutrecht.nl/